Jak co roku przed Świętami Bożego Narodzenia w Bastionie św. Jadwigi zorganizowano Kiermasz Świąteczny. Mieszkańcy oraz goście mogli zaopatrzyć się w choinki, ozdoby, wyroby rękodzielnicze, miody oraz produkty regionalne. Na wielu choinkach znów zawisną pierniki gospodyń z Kopernik, albo stroiki wykonane przez nyskich twórców.
We wnętrzach obiektu fortecznego nie zabrakło atrakcji dla miłośników zdrowej i ekologicznej żywności. Odwiedzający mogli zaopatrzyć się w wyroby masarskie z tradycyjną kiełbasą, boczkiem oraz szynką.
Były też różne ciasta domowe, pierogi, uszka oraz grzane wino. Św. Mikołaj na dziedzińcu bastionu zapraszał odwiedzających do przyjścia na kiermasz, który z roku na rok, cieszy się coraz większym zainteresowaniem mieszkańców, twórców ludowych, stowarzyszeń i producentów tradycyjnej żywności.