Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Nysa
Podstawy zdrowej diety, czyli jak zdrowo jeść

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
U podnóży Himalajów mieszka plemię Hunzów. Długość ich życia to przeciętnie ponad 100 lat, w większości w doskonałym zdrowiu i samopoczuciu. Pracują aktywnie do końca swych dni, a zdarza się, ze 90 letni mężczyźni zostają ojcami. Żyją w nieskażonym, krystalicznie czystym środowisku, nie znają stresu i pośpiechu. Sekretem ich długowieczności jest także zdrowa dieta, zdaniem wielu decydującym.

Hunzowie nie znają w ogóle cukru, soli, białej mąki. Jedzą głównie owoce i warzywa, migdały, mleko, ser, ciemna mąka. Spożywają niewiele jaj, mięso przy wyjątkowych okazjach. Nie są bynajmniej abstynentami, wypijają zazwyczaj szklankę wina z winogron dziennie.

Nasze odżywianie, choć to niełatwe i czasem niewykonalne, powinno opierać się na zasadach przestrzeganych przez Hunzów. Podstawa to zróżnicowana dieta, dostarczająca organizmowi wszelkich składników mineralnych, jak najmniej przetworzona. Nasz organizm chce by go ODŻYWIĆ, a nie tylko zapchać pustymi kaloriami – dzięki temu będzie lepiej i dłużej funkcjonować w dobrym zdrowiu. Stresu i brudnego środowiska, niestety, nie unikniemy…

ZBOŻA

Wszelkie płatki, otręby, kasze, ryż brązowy, pieczywo razowe, makarony z mąki razowej, skiełkowane zboża. Ważne by były to produkty z pełnego ziarna, nie pozbawione cennej łuski.

WARZYWA

W miarę możliwości należy je spożywać surowe, zachowują wtedy najwięcej witamin. Można je dusić i gotować, spożywać także w formie kiszonek. Do wszystkich posiłków można dodawać świeże warzywa zielone (natka pietruszki, szczypiorek, seler naciowy, cykoria, jarmuż, rzeżucha, zielone świeże zioła). Jeść trzeba warzywa :kapustne (odmiany kapusty, brukselka, brokuły), te o właściwościach bakteriobójczych (cebula, chrzan, czosnek), kiszone (ogórki, buraki, kapusta) i strączkowe (groch, fasola, soczewica, cieciorka).

OWOCE

Należy je spożywać na surowo – nie tracą wtedy cennych składników. Najlepsze są owoce sezonowe, dojrzewające w naszej strefie klimatycznej i geograficznej (jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, czereśnie, agrest, porzeczki, morele, brzoskwinie, śliwki). Można się ich najeść ,, na zapas” – na przykład na zimę, bo ludzki organizm ma właściwość kumulowania witamin, (poza witaminą C). Właśnie w zimie, zamiast cytrusów, lepiej spożywać jabłka, zieloną natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, kiełki, kiszone warzywa i krótko pasteryzowane owoce.

OLEJE TŁOCZONE NA ZIMNO

Powinny zastąpić, powszechnie stosowane, oleje rafinowane – te mają tą zaletę, że świetnie się na nich smaży, ale nie mają żadnych właściwości odżywczych. Oleje i oliwy z pierwszego tłoczenia są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe – będące budulcem każdej komórki ludzkiego ciała. Do najwartościowszych olejów należą: lniany, słonecznikowy, rzepakowy, sezamowy, kukurydziany, sojowy, oliwa z oliwek.

NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH

Orzechy włoskie, laskowe, migdały, nasiona sezamu, słonecznika, dyni – wystarczy garść dziennie tych dobroci by dostarczyć organizmowi wiele cennych tłuszczów nienasyconych, witamin i mikroelementów. Są doskonałą przekąską (zamiast chipsów), można je także siekać i miksować dodając do różnych dań, posypując kanapki.

Należy ograniczyć, lub wykluczyć (choć to dla niektórych trudne) spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego. Można jeść chudy drób, tłuste morskie ryby (kilka razy w tygodniu). Mleko spożywać najlepiej w formie sfermentowanej: kefir, jogurt, twarożek, kilka razy w  - tygodniu jajka.

CO NIE SŁUŻY ZDROWIU:

Lista jest dość długa:

- słodycze

- biała mąka, biały chleb i bułki, biały ryż

- fast- foody, frytki, mrożone gotowe dania, instant, konserwowe

- wysoce przetworzona żywność, pełna konserwantów, zachowująca bardzo długo świeżość

- wędliny, wędzonki

- twarożki homogenizowane, słodkie jogurty, desery mleczne

- pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu, soli, cukru

Fot. tytułowa www.naturaiuroda.blogspot.com


Marcin Hajdas



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Poniedziałek 20 maja 2024
Imieniny
Bazylego, Bernardyna, Krystyny

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl