Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Nysa
Dolina słodyczy

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Niedawno "Cukry Nyskie" opracowały nową serię "Ciastek Nyskich" - przepysznych markiz, wafli, herbatników oraz krakersów. Firma szykuje kolejną niespodziankę. Tym razem nie tylko dla łasuchów.

Będzie to nowa mieszanka w pięknej puszce z uwydatnionymi nyskimi zabytkami. Skład jej jest swoistym odzwierciedleniem historii zakładu. Skomponowano mieszankę aromatycznych markiz podlanych czekoladą o delikatnym kremie kawowym oraz markiz mlecznych, których smak wprowadzi w nastrój ukojenia. Ciasteczka te są robione ręcznie. Smaku dopełnia pyszny kruchy herbatnik oblany czekoladą oraz kompozycja oblanego czekoladą wafla o smaku rumowym.

"Cukry Nyskie" we współpracy z promocją nyskiego magistratu opracowują również książeczkę, która będzie znajdowała się w puszce.

Wspólna promocja

"Cukry Nyskie" regularnie promują się na wielu targach spożywczych. W najbliższym czasie będą się prezentowały na największych targach przemysłu cukierniczego ISM 2009 w Kolonii w Niemczech, organizowanych w dniach od 1 do 4 lutego. Prezentowane będą tam wyroby z nowym brandem "Ciastka Nyskie". Na stoisku znajdą się też publikacje i materiały o Nysie.

Podczas promocji Nysy na Festiwalu Turystyki Pielgrzymkowej we Włoszech w dniach 14-18 stycznia rodzime ciasteczka cieszyły się ogromnym powodzeniem wśród Włochów i turystów z całego świata.

60 lat tradycji

Spółdzielnia Pracy "Cukry Nyskie" to ponad 58 lat tradycji i obecności na rynku wyrobów ciastkarskich, nierozerwalnie związana z piękną Nysą. Powstała 5 lutego 1949 na mocy uchwały 30 członków założycieli, a działalność gospodarczą rozpoczęła w kwietniu 1949. Dwa lata później przejęła likwidującą się Państwową Fabrykę Pierników w Nysie. Produkcja w tym okresie obejmowała herbatniki, pierniki, galanterię świąteczną z cukru i piernika w ilości około 340 ton rocznie zatrudniając 101 pracowników.

Znaczny rozwój spółdzielni nastąpił w latach 1957-1958, gdy do eksploatacji oddano nową halę produkcyjną. Spowodowało to znaczny wzrost produkcji i zwiększenie zatrudnienia o 380 osób. W roku 1959 uruchomiono produkcję czekolady i polewy kakaowej.

Dnia 1 stycznia 1960 roku spółdzielnia została przejęta przez Centralny Związek Spółdzielni Spożywców "Społem" w Warszawie. W związku z tym zostały powołane Zakłady Wytwórcze "Cukry Nyskie", które działały w strukturze i pod nadzorem CZSS "Społem" do roku 1990. W tym okresie produkcja zwiększyła się o nowe asortymenty, dzięki modernizacji potencjału produkcyjnego.

Po likwidacji CZSS "Społem" w Warszawie Spółdzielnia wróciła do pierwotnej formy własności. Z dniem października 1990 przekształcono jednostkę w spółdzielnię, składającą się z 420 członków wykupując przejęty majątek.

Chluba Nysy

Przekształcenie firmy w spółdzielnię dało jej pełną samodzielność w dysponowaniu zyskiem, prowadzeniu polityki płacowej i kadrowej, w ustalaniu i realizacji programów rozwojowych. Możliwości te wykorzystała, przystosowując się do szybkich zmian w gospodarce rynkowej. Obecnie należy do grupy znaczących producentów wyrobów cukierniczych w Polsce.

Od wielu lat zakład pracuje w oparciu o międzynarodowe normy serii ISO-9001. Firma legitymuje się, wprowadzonym przez Firmę TÜV, Systemem Zapewnienia Bezpieczeństwa Zdrowotnego HACCP opartego na podstawie Codex Alimentarius oraz normy DS 3027E:2002.

W kwietniu 2007 na podstawie przeprowadzonego przez firmę TÜV NORD POLSKA, akredytowaną jednostkę certyfikującą, audytu, zakończonego wynikiem pozytywnym, "Cukry Nyskie" otrzymały certyfikat BRC Global Standard Food klasy A (certyfikat według Międzynarodowego Standardu Żywieniowego BRC). Uzyskanie szeroko uznawanego na świecie Standardu BRC jest dla odbiorców zapewnieniem, że firma spełnia wszystkie szczegółowe wymagania, aby zagwarantować bezpieczeństwo zdrowotne, powtarzalny poziom jakości oraz zgodność z obowiązującym prawem żywnościowym produkowanych wafli, herbatników, markiz i biszkoptów i krakersów.

Z roku na rok przybywa nowoczesnych maszyn i linii produkcyjnych. Ostatnimi inwestycjami, którymi "Cukry Nyskie" mogą się pochwalić to nowy magazyn wysokiego składowania, nowoczesna włoska linia do produkcji herbatników oraz wiele mniejszych maszyn formujących i pakujących, które pomagają tworzyć charakterystyczne nyskie łakocie.

Firma uczestniczy również w różnych akcjach charytatywnych. W ramach działań na rzecz społeczności z Nysy i okolic pomaga szczególnie dzieciom oraz dorosłym pokrzywdzonym przez los, przyznając słodycze w formie darowizn. Przekazuje je również do świetlic, na spotkania do szkół, przedszkoli, na imprezy charytatywne, w okresie lata na kolonie oraz na Mikołaja i święta.

Spółdzielnia Pracy "Cukry Nyskie" to wspaniały kawałek historii życia miasta. Dzięki dużemu zaangażowaniu, wysiłkowi, solidnej pracy całej kadry, ludzie ci zdołali przekształcić zakład w dużą firmę, z której dumni są jej członkowie – właściciele i nysanie.

Ciekawostki:

  • Polską stolicą piernika jest niewątpliwie Toruń, lecz swego czasu stolicą tego specjału na Śląsku była Nysa. To tu od średniowiecza aż do II wojny światowej unosił się przyjemny korzenny zapach piernika.
  • Ze względu na długi czas leżakowania piernika w Nysie krążyła anegdota "Jak rodziła się córka to matka zagniatała ciasto, jak młoda wychodziła za mąż, rodzina piekła z niego pierniki".
  • Najznamienitszą rodziną cukierniczą była rodzina Klehrów. Pamiątką jaka po nich została, to epitafium z połowy XVII w., które do dziś można oglądać w nyskiej katedrze.
  • W przedwojennej Nysie mieściło się kilka wytwórni piernika. Należy tu wspomnieć o fabrykach rodziny Reicheld czy Springe Bezpośrednią więź historyczną Cukry Nysie mają z zakładem Pawła i Oskara Reichelt, który się mieścił na miejscu już nieistniejącego II zakładu, przy Al. Wojska Polskiego 53. Wytwórnia ta istniała od około 1910 roku i była nastawiona na produkcję cukierków, pierników i herbatników. Towar ze względu na jakość był także wysyłany na eksport. Ciekawostką jest to, iż w czasie wojny nie został on zamknięty, ale produkował swoje specjały dla potrzeb wojska, oczywiście niemieckiego. Po wojnie, w budynkach odnaleziono maszyny służące do palenia kawy, więc na pewno w Nysie istniała też mała palarnia kawy. Przedsiębiorstwo istniało do marca 1945
  • Po wojnie fabryka ta wielokrotnie zmieniała właściciela:
  • 1945 - 1947 - Państwowa Fabryka Pierników, podległa Zjednoczeniu Przemysłu Cukierniczego w Warszawie, kierownikami byli ob. Lenartowski i ob. Kowalska.
  • 1948 - Fabrykę przejęło Zrzeszenie Robotniczych spółdzielni Spożywców Stalinogród.
  • 1949 – Centralna Spółdzielnia Spożywców "Społem", - kierownik Tadeusz Powroźnik.
  • 1950 Zjednoczenie Przemysłu Cukierniczego w Warszawie - kierownik Tadeusz Powroźnik.
  • 01.01.1951 – Spółdzielnia Pracy CUKRY NYSKIE.
  • Drugim zakładem który istniał przed wojną i posiada bezpośrednią styczność historyczną z Cukrami Nyskimi to firma należąca do rodziny Franza Springera. Budynki produkcyjne powstały około 1924 i mieściły się na terenie obecnie zajmowanym przez Cukry Nysie. Produkowano tam znane "Nyskie Konfekty", czyli sławne nyskie pierniki. Materiały pochodzą z kronik zakładowych "Cukrów Nyskich" oraz z wycinków prasowych.


Red.



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Poniedziałek 20 maja 2024
Imieniny
Bazylego, Bernardyna, Krystyny

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl